Ibland kan det kännas lite jobbigt att sortera ut matrester, skal och annat matavfall. Dessutom kan matavfallsspåsen bli för blöt och börja lukta. Men matavfallet gör stor nytta. Det rötas till biogas, som är ett fossilfritt drivmedel för fordon och blir till jordförbättring till åkrar. Använd påshållaren och ställ matavfallet luftigt, så minskar du fukt och lukt. Är matavfallet mindre blött, luktar det mindre och påsen går inte sönder lika lätt.
Tips
- Vik ner påsens kant för en stabilare öppning. Då minskar du risken att matresterna hamnar utanför påsen.
- Byt påse minste var tredje dag. Fyll den bara till 2/3 så att du kan rulla ihop och stänga den ordentligt.
- Torrskala potatis och annat skal direkt ner i påsen.
- Låt matavfallet rinna av innan du tar upp det från vasken.
- Torka av stekfettet i pannan med hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen. Hushållspappret suger dessutom upp lite extra fukt.
- Om påsen blivit för blöt - lägg den i en annan matavfallspåse när du ska bära den. Men använd inte plastpåse. Plast förstör processen som gör att matavfallet ska kunna bli biogas och växtnäring.
- Diska påshållaren ibland.
Fett kan göra att påsen ser lite genomskinlig ut. Det innebär inte att den håller på att gå sönder.